Koffein er utvivlsomt skyld i mange søvnproblemer. Potentielt også nogle, som du ikke engang er klar over, at du har. Vi kommer her med et bud på, hvordan du kan lave små ændringer i dit kaffeindtag, så du kan få en bedre søvn.
Lad os starte med at slå fast, at koffein sandsynligvis ikke er usundt for dig. Mange og meget grundige videnskabelige undersøgelser tyder faktisk på det modsatte. Men det betyder ikke, at koffein ikke kan give voldsomme søvnproblemer og dermed også være forstyrrende for din sundhed. Hvis det lægger op til en smule forvirring, så forstår vi det godt. Men når det kommer til koffein, så er det timingen og mængderne, der er helt afgørende for om du får søvnproblemer.
Halveringstiden for koffein er mellem fire og små syv timer. Men det betyder ikke, at koffeinen er ude af systemet, som mange fejlagtigt tror. Ordet ”halveringstid” skal nemlig tages relativt bogstaveligt. Det er ca. halvdelen, der er ude af systemet, og dermed kan det godt tage op til 10-15 timer, før den sidste koffein er ude af kroppen. Så det er altså ikke indbildning, når nogen siger, at de kan få søvnproblemer, hvis de drikker koffein efter middag.
Men hvad med dem der siger, at de ikke har søvnproblemer, hvis de drikker indtil flere kopper kaffe efter 15.00, og måske ligefrem er tilhænger af den gamle danske tradition med aftenkaffe? Man ved i dag, at koffein påvirker folk forskelligt. Nogle får søvnproblemer, hvis de drikker kaffe efter 15.00. Andre kan umiddelbart godt sove godt efter den sene aftenkaffe. Men aftenkaffetraditionen bliver vi nødt til at kigge kritisk på. For man ved i dag, at selv dem der rapporterer, at de sagtens kan sove godt efter en kop kaffe inden sengetid bliver frarøvet en stor del af den ekstremt vigtige REM-søvn. Og det betyder, at man har mindre energi dagen efter, og man øger samtidig risikoen for en lang række sygdomme herunder demens, hjertekarsygdomme, kræft og mange andre ting, som vi gerne vil undgå. Man sover dermed ikke godt ovenpå en kop aftenkaffe, selvom det måske godt kan føles sådan for nogle.
Er man i byen og skal være vågen ud på natten engang en sjælden gang imellem, er det selvfølgelig ikke det store problem. Men aftenkaffe som en fast rutine er et kæmpe ’no go’, hvis du har dit fysiske og mentale helbred kært. Set i bakspejlet så er det en smule tosset, at det nogensinde blev en tradition i mange danske hjem i første omgang.
Så hvornår på dagen skal man gerne stoppe med at drikke kaffe, hvis man vil undgå søvnproblemer? En god tommelfingerregel er 10 timer før man går i seng. Så er man vant til at sove 22.30, så skal den sidste kaffetår gerne være drukket 12.30. Har man ikke tendens til søvnproblemer, kan det også være okay at stoppe kaffeindtaget 14.30. Men har man søvnproblemer, så vil det være en idé kun at drikke én kop om morgenen og se, om det hjælper. Eller helt fjerne kaffen for en periode. Det er heller ikke usædvanligt at folk, der behandler mennesker, som er syge med stress anbefaler folk at droppe kaffen helt i en periode, da kaffe godt kan være en ’stress trigger’. Derudover er den dybe gode søvn selvfølgelig ekstremt vigtig, hvis man har stress.
Hvis man har planer om, at tage en kold tyrker fra kaffen skal man være forberedt på, at man godt kan have ondt i hovedet, være træt og være i dårligt humør i et par dage. Men når først det går over, vil man ofte opleve, at man er knapt så kaffeafhængig, som man troede man var.
Sov godt.