Godnatdrink

”Jeg sover altid bedst efter en godnatdrink” En blog om alkohol og søvnproblemer

Alkohol er som nogle tror ikke din ven, når det kommer til søvnproblemer.

Der har siden tidernes morgen floreret en tese om, at man kan behandle søvnproblemer med en eller måske ligefrem mange genstande inden sengetid. Og mens der kan være noget om, at man kan opleve at falde hurtigere i søvn med et par genstande i blodet, så overstiger de negative indvirkninger på søvnen med afstand de positive.

Hvis vi kigger på nogle af de negative effekter af alkohol i forbindelse med søvn og søvnproblemer, så er alkohol desværre ret effektiv til at forhindre dig i at komme ned i den meget vigtige REM-søvn. REM-søvn er vigtig både på den korte bane, når det kommer til at føle sig udhvilet og skarp dagen efter. Men også på den lange bane, når det kommer til at undgå hjerteproblemer, kræft, demens og en lang række andre sygdomme. Alkohol vil også få dig til at vågne mange gange i løbet af natten. Det er dog ikke sikkert, du registrerer det i en grad, hvor du kan huske det dagen efter.

Faktisk er det ikke kun REM-søvnen, der bliver påvirket, men alle de forskellige søvnprocesser. Alkohol er i virkeligheden et slags bedøvelsesmiddel. Men bedøvelse er ikke søvn, og du får ikke de effekter ud af ’søvnen’, du gerne skal have, hvis du har indtaget alkohol.

Men hvor meget skal der til, og hvor tæt på sengetid skal man være før, at alkohol giver søvnproblemer? Svaret er desværre nedslående, hvis ellers man er glad for alkohol. Selv hvis du kun drikker et til to glas vin til aftensmaden vil det give søvnproblemer, hvis du lægger dig til at sove inden for normalen, altså mellem 22.00 og 00.00.

Har man først haft en nat med søvnproblemer, kan det også være fristende at ty til en dobbelt eller tredobbelt dosis koffein dagen efter. Men for meget koffein kan så igen gøre, at man har søvnproblemer dagen efter, hvilket vil få mange til at række ud efter alkoholen nok engang. En del mennesker lever faktisk i slags koffein/alkohol-cyklus på den måde, og det er selvsagt ikke befordrende for ens sundhed. Læs eventuelt vores blog om koffeins påvirkning på søvn her.

Som med så meget andet, så handler det selvfølgelig om antallet af gentagelser. En enkelt nats søvnproblemer er isoleret set ikke et kæmpe problem. Og har man søvnproblemer en gang om måneden pga. alkoholindtag, så er det overordnede helbredsproblem nok også til at tage at føle på. Men drikker du alkohol flere gange om ugen, eller har du haft en opfattelse af, at alkohol måske ligefrem er gavnligt for søvnproblemer, så håber vi, at vi har kunne rykke lidt ved din overbevisning med denne blog.

Sov godt

Tilbage til blog